Bizimle çalıştınız ve istediğiniz skoru alamadınız, o zaman ödemiş olduğunuz tüm ücreti size kesintisiz olarak iade ediyoruz. Üstelik bunu resmi garanti belgesi ile yapıyoruz.
TUS ve DUS sınavlarından başarılı olan adayların yerleştirme işlemlerinin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliklerini ispatlamaları gerekir. Bunun için YDS, YÖKDİL SAĞLIK ya da TIPDİL sınavlarından minimum 50 almaları gerekmektedir. İngilizce sınav sonucunuz sınav tarihinden itibaren 5 yıl geçerliliği bulunmaktadır. Ayrıca YDS denkliği bulunan (TOEFL, PTE) sınav sonuçları da kabul edilmektedir.
TUS ve DUS sınav kavuzlarında bu durum aşağıdaki maddeyle ifade edilmektedir.
TUEY’in yabancı dil yeterliliği hakkındaki düzenlemesi 12 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında yer almaktadır. Buna göre; TUS sonucuna göre yerleştirme işleminin yapılabilmesi için yabancı dil yeterliliği aranır. Yabancı dil yeterliliği için İngilizce, Fransızca veya Almanca dillerinin birisinden Bakanlık veya YÖK tarafından yapılan ya da yaptırılan sınavdan veya ÖSYM tarafından yapılan Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS)’nda yüz üzerinden en az elli puan almış olmak ya da ÖSYM tarafından bu puana denk kabul edilen uluslararası geçerliliği bulunan bir belgeye sahip olmak şarttır. Yabancı dil sınav sonuçları sınav tarihinden itibaren beş yıl süre ile geçerlidir. Beş yıllık sürenin sona erdiği tarihin hesabında mesleki bilgi sınavına başvuru tarihi dikkate alınır. (Bakanlık tarafından yapılan ya da yaptırılan sınav hakkında bilgi için Sağlık Bakanlığı’na başvurunuz.)
Ayrıca, adayların, tercih aşamasında uluslararası geçerliliği bulunan ve ÖSYM tarafından Yabancı Dil Eşdeğerlilik Tablosu yoluyla yukarıda sözü edilen sınavların elli puanına denk kabul edildiği ilan edilen bir sınav sonuç belgesinin noter onaylı suretini tercih tarihi bitmeden (tercih tarihinin son günü saat 12.00’ye kadar) ÖSYM’ye dilekçe ekinde ulaştırmaları halinde de yerleştirme işlemleri yapılabilecektir. (03 Mart 2011 tarihli ve 27863 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6114 sayılı Kanun’un 7 nci maddesinin altıncı fıkrasında; “Başkanlık tarafından farklı zamanlarda yapılan sıralama veya seviye tespit sınavlarının eşdeğerliği, her bir sınav sonucunun geçerlilik süresi ile Başkanlığın yaptığı yabancı dil sınavlarının uluslararası yabancı dil sınavlarıyla eşdeğerliği, ilgili uzman raporlarına dayalı olarak, Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.” hükmü yer almaktadır. ÖSYM tarafından belirlenen Yabancı Dil Eşdeğerlilik Tablosu ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr internet adresinde yer almaktadır.)
YDS, YÖKDİL, TIPDİL – HANGİ SINAV DAHA KOLAY?
TUS/DUS sınav kılavuzlarına göre ÖSYM tarafından yapılan ya da bakanlık tarafından yaptırılan İngilizce sınavlar kabul ediliyor. TIPDİL sınavı Sağlık Bakanlığı tarafından Ankara Üniversitesi TÖMER’e yaptırılıyor. YDS ve YÖKDİL sınavları ise ÖSYM tarafından yapılan sınavlar. Bu 3 sınav da kelime, gramer ve okuma ağırlıklı sınavlar. Sınavların içeriği ve soru tipleri küçük farklılıklar olsa da birbirine benziyor. Peki sınav zorluk dereceleri ne durumda? Şimdi bu önemli sorunun cevabını arayalım.
YDS/E-YDS EN ZOR SEÇENEK
Bu üç sınavı incelediğimizde en zor sınavın YDS/e-YDS olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. ÖSYM YDS sınavındaki soruların zorluk seviyesinden kesinlikle ödün vermiyor. Ciddi ve uzun soluklu bir hazırlık gerektiriyor YDS’de başarılı olabilmek. 50 skoruna ulaşmak tabi ki imkânsız değil ama muadillerine göre daha çok çaba gerektiriyor.
YDS/e-YDS sınavının en büyük avantajı ise hemen hemen her ay yapılması. 2019 yılında YDS senede 3, e-YDS ise senede 10 defa yapılacak. Dolayısıyla başvuru takviminize göre size uygun bir sınav tarihi mutlaka bulunuyor.
TIPDİL ve YÖKDİL EN AVANTAJLI SEÇENEKLER
TUS ve DUS adayları için en az eforla en yüksek skora ulaşabilecekleri sınavlar TIPDİL ve YÖKDİL sınavları. YÖKDİL sınavında sağlık alanından girmeniz gerektiğini unutmayın. Her iki sınavında alan bazlı sınavlar olması sağlık alanında eğitim almış TUS ve DUS adayları için büyük avantaj oluşturuyor. Sınavda çıkan okuma parçalarını çözümlemek YDS’ye oranla çok daha kolay olacaktır. Ayrıca sağlık alanıyla ilgili cümle ve okuma parçaları çıkacağından öğrenmeniz gereken kelime havuzu çok daha küçük olacak. Tüm bunların yanı sıra soruların zorluk seviyesi de YDS’ye oranla daha kolay diyebiliriz.
TIPDİL ve YÖKDİL arasında bir tercih yapacak olursak özellikle son sınavları dikkate aldığımızda TIPDİL sınavının biraz daha kolay olduğunu söyleyebiliriz. TUS ve DUS adayları 50 skoruna ulaşana dek özellikle bu iki sınava mutlaka girmeli.
SENEDE 2 VEYA 3 KEZ YAPILIYOR
Bu iki sınavın tek dezavantajı az yapılmaları. TIPDİL sınavı genellikle Şubat ve Haziran aylarında olmak üzere 2 defa yapılıyor. YÖKDİL sınavı ise 2018 ve 2019 yıllarında 3 defa yapıldı. Adaylar sınav tarihlerine göre hazırlıklarını yapmalılar.
ÖZETLE...
Hangi sınav olursa olsun tamamen hedefe yönelik ve programlı çalışmanız gerekiyor. Yabancı dil sınavlarına hazırlık programlı çalışma ve sabır gerektirir. Sınavlara yönelik hazırlanmış profesyonel içeriklerle hazırlanmanız en kısa sürede hedefinize ulaşmanızı sağlayacaktır. Kelime haznenizi geliştirmeli, bol bol okuma yapmalı ve sınav formatına uygun sorulara ve çözümlerine yoğunlaşmalısınız. İlk terciğiniz TIPDİL ve YÖKDİL sınavları olmalı. Başarılar.